top of page
PHOTO-2024-12-15-12-45-30.jpg

Iloavun alku

Iloapu Kyyhkynen aloitti toimintansa loppuvuodesta 2023. Iso tuki Iloapu Kyyhkysen aloitukseen tuli paikallisesta yritysneuvonnasta, jota kautta osasin hakea EU:n rahoittamaa Päijänne-Leaderin käynnistystukea. Lue lisää yritykseni ensimmäisestä vuodesta ja käynnistämistuella tehdyistä toimenpiteistä alta.

Euroopan_unionin_osarahoittama.png

Iloapu Kyyhkynen lähti lentoon yritysneuvonnan avulla

Hyppy palkansaajasta yrittäjäksi on henkilökohtainen riski, mutta samalla mahdollisuus synnyttää jotakin uutta ja tarpeellista. Kotipalveluyritys Iloapu Kyyhkynen syntyi monen asian summana. Oma elämäntilanne ja uusien mahdollisuuksien avautuminen olivat suurin houkutin tulla Sysmään ja käynnistää oma yritystoiminta.

 

Aloitusta vauhditti ProAgrian kautta saatu maksuton yritysneuvonta. Itseällä oli kasattuna erilaisia palikoita yrittäjyyttä varten, jotka sitten yritysasiantuntija Karita Alénin kanssa hiottiin liiketoimintasuunnitelmaksi ja rahoituslaskelmaksi pikavauhdilla. Kun itsellä oli pää täynnä sinkoilevia ajatuksia ja kysymyksiä, yritysneuvonta auttoi palikat kohdilleen ja neuvoja aloitusvaiheeseen mitä tehdä missäkin järjestyksessä. Ennen kaikkea tuli olo, että olen oikealla tiellä.  Yritysneuvonta antoi tunteen, että ei tarvitse pärjätä ja osata yksin, vaan neuvoja on antamassa oikea ihminen eikä vain joku chattipalvelu. Monta asiaa selvisi samasta paikasta eikä juoksutettu palveluluukulta toiselle.

 

Yritysneuvonnassa nousi myös esille sellaisia asioita, joita ei itse olisi tullut edes ajatelleeksi hyödyntävänsä, kuten EU-rahoitteista uudelle yritykselle tarkoitettua 7500 euron käynnistystukea. Hain sitä Päijänne-Leader ry:n kautta, josta sain opastusta sen hakemiseen Hyrrä-palvelusta. Haettavissa oleva tuki kannustaa hyödyntämään ulkopuolista apua ja käyttämään toisten yrittäjien palveluita. Lähdin toteuttamaan oman yrityksen visuaalisen ilmeen luomista ja markkinointitapahtumaa ihan eri lähtökohdista kuin ilman tukea. Yritystoiminnan visuaalisen ilmeen luomiseen sain avukseni mainosgraafikko Neiti Sieväsen. Hänen kanssaan yritykselle luotiin nettisivut, esitteet, logo ja käyntikortit. Sain myös apua yrityksen sähköisen markkinoinnin toteutukseen.

Hankeraha mahdollisti yritykseni alkuvaiheessa yritystoiminnan testauksen yhteistyössä sysmäläisen Rautlahden luomutilan kanssa. Toteutimme markkinointi- ja verkostoitumistapahtuman Syyspäiväntasausjuhlan nimellä. Kutsuimme paikalle yhteistyökumppaneita ja vietimme onnistuneen illan Yhteys-työpajan, herkullisen tilan raaka-aineista tehdyn kasvisruuan ja artisti Miri Rantion konsertin parissa. Tapahtuma toi näkyvyyttä uudelle yrittäjälle ja myös konkreettisia asiakkaita.

Osan käynnistystukirahasta voi käyttää pienhankintoihin ja itselläni se meni tietokoneen ja printterin hankintaan. Nekin löytyivät sysmäläisestä yrityksestä nimeltä Heleppi.

 

Ensimmäinen vuosi on ollut uuden opettelua ja erilaisten toimintatapojen testausta. Koen tärkeänä verkostoitumisen alueen muiden toimijoiden kanssa. Itselleni tärkeänä yhteistyötahona ensimmäisen vuoden aikana oli Nelivoimaa-hanke. Sen kautta osallistuin heti syksyllä 2023 yrittäjäkoulutukseen, josta jatkoin Yrittäjyyden ammattitutkinnon opintoihin Gradiaan. Sain kesäkuussa 2024 suoritettua Liiketoiminnan tehtävissä toimimisen (30 osp) ja yritystoiminnan analysoinnin ja kehittämisen (60 osp). Valinnaisena tutkinnon osana suoritin joulukuussa 2024 Taloudellisen tuloksen varmistaminen ja kehittäminen osion (60 osp).

Nelinvoimaa-hankkeen myötä osallistuin syksyllä 2024 myös Luontolähtöisten ohjelmapalveluiden opintoihin, joka toteutettiin Vierumäellä toimivan Suomen Urheiluopiston järjestämänä. Siitä jatkan edelleen Luontoliikunnan edistäjä -koulutukseen, joka jatkuu Vierumäellä 2025. Kaikki nämä koulutukset tukevat yritystoimintaani ja ovat innoittaneet kehittämään omaa osaamista ja yritystoimintaani. Oman yritykseni puitteissa olen voinut opiskella oppisopimusopiskelijana, ja sitä kautta opiskelu on maksutonta.

 

Ensimmäinen vuosi yrittäjänä ei ole tietenkään ollut vain opiskelua, vaan aika on mennyt suurimmaksi osaksi asiakastyössä. Teen keskiviikkoisin ja perjantaisin töitä vakioasiakkaideni kanssa. Käyn heille kaupassa, siivoan, tehdään yhdessä ruokaa, teen vaatehuoltoa, ulkoillaan ja hoidetaan kaikenlaisia asiointeja. Joskus osallistutaan yhdessä kunnan ja seurakunnan järjestämiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin.

Muina viikonpäivinä teen siivouksia, ikkunanpesuja, puutarhatöitä ja kaikenlaisia kotiin liittyviä kotitöitä. Olen ollut juhlien järjestelyissä apukäsinä ja itse juhlassa vapauttanut isäntäväen keittiöstä juhlimaan vieraiden kanssa. Työviikot ovat olleet todella vaihtelevia ja monimuotoisia.

 

Tässä työssä on ollut mahtava tutustua uusiin ihmisiin ja auttaa ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa. Saan hyödyntää monipuolista osaamistani ja silti oppia koko ajan uutta. Jatkossa haluan tuoda luontolähtöisyyden entistä vahvemmin toimintaani ja innostaa ihmisiä luontoliikuntaan, jolla voi pitää yllä toimintakykyä ja elämäniloa.

bottom of page